Správný pitný režim v práci: Jak a proč ho dodržovat

Když slunce pálí a teploty atakují třicítku, naše tělo ztrácí vodu rychleji. A při fyzické práci ještě rychleji. Nedostatečný příjem tekutin může vést k dehydrataci, která způsobuje únavu, zhoršenou koncentraci, bolesti hlavy a v extrémních případech i vážné zdravotní komplikace. Správný pitný režim je klíčový pro udržení zdraví a produktivity zaměstnanců. Jak na ztrátu a doplňování tekutin nahlíží zákon?

Nařízení vlády č. 361/2007 Sb. stanovuje podmínky ochrany zdraví při práci a kromě jiného se zabývá právě i zátěží teplem a ztrátou tekutin. Pochopitelně se požadavky liší dle třídy vykonávané práce.

Poskytování ochranných nápojů zaměstnavatelem

Zaměstnavatel musí poskytovat ochranné nápoje na pracovištích s nevyhovujícími mikroklimatickými podmínkami. Nárok na ochranný nápoj má zaměstnanec tehdy, pokud ztráta tekutin potem a dýcháním přesahuje 1,25 litru za osmihodinovou pracovní směnu. Nápoje musí být snadno dostupné na pracovišti nebo v jeho bezprostřední blízkosti.

Příklady v praxi:

  1. Třída práce I: Pracovník v kanceláři s minimální pohybovou aktivitou má nárok na ochranné nápoje od teploty 31 °C. Náhrada tekutin činí 0,9 l.
  2. Třída IIIa: Pracovník s trvalým zapojením rukou a občasným přenášením břemen dostane ochranné nápoje od teploty 20 °C v objemu 0,9 l. Při teplotě 29 °C se objem zvýší na 2,79 l.
  3. Třída V: Pracovník vykonávající fyzicky nejnáročnější práci má nárok na ochranné nápoje od teploty 15 °C v objemu 2,2 l.

Ochranné nápoje mají za úkol kompenzovat ztrátu tekutin a minerálů v těle. Měly by obsahovat dostatečné množství vody a minerálů jako sodík, draslík a hořčík, s minimálním obsahem cukru a žádným alkoholem. U fyzicky méně náročných profesí třídy I až IIIa se doporučuje přírodní minerální voda slabě mineralizovaná nebo pramenitá voda. U vyšších pracovních tříd je vhodná přírodní minerální voda středně mineralizovaná nebo voda s obdobnou celkovou mineralizací.

Jak na správný pitný režim při práci?

  1. Pijte pravidelně: I když nemáte žízeň, pijte pravidelně. Pocit žízně je signálem, že tělo začíná být dehydratované. Doporučuje se vypít malé množství vody každých 20-30 minut.
  2. Mějte u sebe láhev na vodu: Láhev na vodu po ruce vám pomůže sledovat, kolik vody jste během dne vypili.
  3. Omezte kofein a alkohol: Kofein a alkohol mají diuretické účinky, které zvyšují ztrátu tekutin. Pokud kofein konzumujete, pijte k tomu navíc vodu.
  4. Používejte elektrolytové nápoje: Při extrémně horkých podmínkách nebo intenzivním pocení pijte nápoje, které doplňují nejen vodu, ale i elektrolyty (sodík, draslík, hořčík).

Signály těla, které byste neměli ignorovat

  1. Žízeň: Pocit žízně je jasným signálem, že tělo potřebuje doplnit tekutiny.
  2. Sucho v ústech a krku, popraskané rty: Sucho v ústech a krku znamená, že tělo potřebuje více vody.
  3. Tmavě zbarvená moč, snížená frekvence močení: Světlá moč značí dobrou hydrataci. Tmavě žlutá nebo jantarová moč signalizuje dehydrataci.
  4. Bolesti hlavy: Časté bolesti hlavy mohou být způsobeny nedostatkem tekutin.
  5. Únava, slabost, závratě: Dehydratace způsobuje únavu, slabost a závratě.
  6. Suchá a chladná pokožka: Dehydratace může způsobit suchou a chladnou pokožku.
  7. Svalové křeče: Nedostatek tekutin a elektrolytů vede ke svalovým křečím.
  8. Rychlý srdeční tep: Dehydratace může způsobit zvýšený srdeční tep nebo pocit bušení srdce.
  9. Neschopnost se soustředit: Nedostatek tekutin ovlivňuje schopnost soustředění a jasného myšlení.

Prevence je lepší než léčba. Věnujte pitnému režimu dostatečnou pozornost, ať už pracujete v kanceláři, ve fabrice, nebo venku na slunci. Vaše tělo vám poděkuje vyšší energií, lepší koncentrací a celkovým pocitem zdraví. A pokud jste zaměstnavatel, zajistěte, aby vaši zaměstnanci měli vždy přístup k dostatečnému množství vhodných nápojů. Zdraví a spokojenost zaměstnanců jsou klíčem k úspěchu vaší firmy.