Kam v létě na dovolenou?

O tom, jak statistika smrtelných pracovních úrazů v České republice dlouhodobě klesá, vás každý rok informujeme. Dnes se ale podíváme na to, jak si vede Česká republika v Evropském srovnání.

Často se setkávám s názorem, že na západ od nás jsou lepší pracovní podmínky, víc se vydělává a tráva je zelenější. Pokud ale cestujete (ať už za prací nebo na dovolenou) do zahraničí, je zjevné, že ne všude je lépe než u nás. A u bezpečnosti práce to platí stejně jako v čemkoliv jiném.

Statistický úřad Evropské unie (dále jen Eurostat) každoročně zveřejňuje statistiku pracovních úrazů a smrtelných úrazů. Poslední souhrnně zpracovaná statistika je z roku 2021, kdy v rámci EU bylo zaznamenáno 2,88 milionu pracovních úrazů s nejméně čtyřdenní pracovní neschopností a 3 347 smrtelných pracovních úrazů.

V počtu smrtelných pracovních úrazů na 100 000 pracovníků si Česká republika vede dobře, kdy se s hodnotou 1,9 se velmi blíží evropskému průměru 1,8. Jak vidíme v mapě dole, velmi dobře si vedly severské státy Švédsko a Finsko, Holandsko a Německo. Naopak nejvíce smrtelných pracovních úrazů evidovala Litva, Lotyšsko, Rumunsko a pro některé možná trochu překvapivě Francie.

Z Francie nicméně pocházejí všechny tyto fotky a videa, takže si můžete názor udělat sami:

Ať už jedete letos na dovolenou kamkoliv, užijte si ji v klidu a pokud možno bez úrazů.

Pěkné léto